Včelařský spolek Konice - od roku 1904


Včelařská petice ze dne 20. března 2018

05.04.2018 19:52

My, níže podepsaní, žádáme Ministerstvo zemědělství, aby:

  1. ustoupilo od nedávno zavedené praxe, která zveřejňuje ve volně přístupné mapové aplikaci MZe – Veřejný registr půdy LPIS – umístění soukromých stanovišť včelstevz celé ČR včetně informací o jejich majiteli,
  2. urychleně iniciovalo změnu rostlinolékařského zákona, která nařídí subjektům aplikujícím chemické postřiky informovat včelaře o naprosto konkrétní aplikaci plánovaného postřiku a to zásadně v reálném čase.

Zdůvodnění:

  1. Centralizované zveřejnění lokality stanoviště včelstev ve veřejně přístupné mapové aplikaci a zejména detailních údajů o majiteli vnímáme jako ohrožení majetku a taktéž osobnostních práv včelaře – včelí úly jsou v krajině umístěny zpravidla volně a jejich efektivní zabezpečení či pojištění je prakticky nereálné. K naplnění litery platného a účinného rostlinolékařského zákona lze využít jiné technické řešení, které výše uvedené nezpůsobí. Stávající řešení maximálně usnadňuje práci těch subjektů, které chemické postřiky aplikují – tedy těm, kdo svojí činností ohrožují včely. Na druhé straně včelařům přináší velkou míru rizika spojenou se zveřejněním umístění jejich soukromého majetku a informací, které by měly požívat zvýšené ochrany. Nechť zvýšenou námahu nesou ty subjekty, které chemické postřiky aplikují, nikoliv chovatelé včel, kteří zajišťují všeobecně prospěšnou činnost spojenou s chovem včel, jež se těší ochraně již po staletí.
  2. V současné době upozorňují subjekty aplikující chemické postřiky včelaře na tuto činnost s uvedením termínu například takto: „Den a hodina aplikace: od 1.4.2018 do 1.8.2018 vždyod 8,00 do 20,00“ (přesná citace). Podle vyjádření úředníků ÚKZUZ je to de jure v pořádku. De facto se to ale příčí zdravému rozumu a zcela se takové oznámení míjí s potřebnou mírou aktuálnosti vzhledem k opatřením, která lze na straně včelaře pro ochranu včel reálně udělat. Nechť mají subjekty aplikující postřiky povinnost varovat včelaře na zjevně reálný termín provádění postřiku, ne však méně než 48 hodin předem, ale zároveň ne délenež 72 hodin před plánovanou aplikací.

 

vcelarska-petice - list 1

vcelarska-petice - list 2 - podpisovy-arch

 

Petici můžete vytisknout a podepsat od včelařů ve vaší obci. To může provést důvěrník, ale i kdokoliv jiný. Nutné vyplnit jméno, příjmení, bydliště, pořadové číslo nevyplňujte. Petice musí být doručena do 30. dubna 2018 na adresu zástupce petičního výboru (adresa uvedena v petici). Petici je také možné osobně doručit na adresu našeho spolku - Čunín 23, Konice 798 52, předseda Jaromír Dedek a to do 22.4.2018. Petici bude možné také zde podepsat (nutné předem zavolat, tel.: 723 217 856). Možnost podepsání bude též ve výrobně mezistěn na Stražisku.

 

—————

Zpět