Včelařský spolek Konice - od roku 1904


Zimní měl - vložení ometených a čistých podložek - odběr měli

17.12.2023 18:21

Nyní je poslední příležitost k ošetření včelstev proti varroáze!

Poté je třeba připravit včelstva k odběru vzorků zimní měli!

 

Kdy a jak odebíráme zimní měl na vyšetření

Po 7 dnech od ukončení posledního ošetření včelstev aerosolem (fumigací) ometeme podložky a vrátíme čisté zpět na dna úlů. Vzorky se odebírají nejdříve po 30 dnech  po vložení ometených a čistých podložek na dna úlů a musí být odevzdány k vyšetření do 15.2. Odeslání zajišťuje ZO ČSV Konice (svým členům a registrovaným čl. z jiných ZO ČSV, kteří mají umístěna včelstva na území ZO ČSV Konice). Směsné vzorky veškeré zimní měli odebíráme od všech včelstev na stanovišti. Podložky musí být vyjímatelné a čistitelné a musí pokrývat celé dno.

 

Při odběru je třeba získat všechnu měl, napadanou na podložku na dně. Není přípustné odebírat měl přímo ze dna pouze jejím vymetáním. Na podložky padá v zimě jednak měl, ale i mrtvolky včel. Mrtvolky se v tomto případě nevyšetřují, proto je třeba z měli mrtvé včely odstranit. Je-li na podložce jen několik mrtvolek, vyberou se snadno. Při větším množství včel v měli je nejvhodnější všechnu měl z podložky přesypat přes mřížku nebo cedník s dostatečně velkými oky, aby propadli roztoči.

 

Co je směsný vzorek?

Za jeden směsný vzorek zimní včelí měli se považuje veškerá zimní měl nebo spad ze všech úlů jednoho stanoviště včelstev.

 

U vyšetření jen na varroázu - jeden vzorek ze stanoviště.

U vyšetření na varroázu a mor vč. pl. v ochranných pásmech MVP - vzorek maximálně po 10 včelstvech.

U vyšetření na varroázu a mor vč. pl. – monitoring - vzorek maximálně po 25 včelstvech.

 

Vysušení vzorku

Měl po odběru je nutné vysušit, aby neplesnivěla. Měl nejlépe uschne na novinách při běžné teplotě. Nesušte měl na topení. Jinak se vosk ohřeje a slepí. Pokud měl zůstane v hrudkách, nelze z ní zjistit skutečný počet roztočů.

 

Vzorky se budou odevzdávat koncem ledna nebo začátkem února.

 

Bližší informace budou zaslány později.

 

—————

Zpět