Včelařský spolek Konice - od roku 1904


Nařízení SVS mor vč. plodu - KLADKY

28.07.2014 21:04

Mimořádná veterinární opatření k tlumení a zamezení šíření nebezpečné nákazy – moru včelího plodu v Olomouckém kraji.

Vymezení ochranného pásma
Ochranným pásmem vymezeným v okruhu 5 km kolem ohniska nákazy, se vymezují katastrální území níže uvedených obcí nebo jejich místních částí:

V k.ú. obce Kladky (664928) a obcí Dzbel (634301), Jesenec (658596), Ladín (614823), Ludmírov (688461), Milkov na Moravě (688479), Ospělov (688487), Ponikev (725650), Šubířov (764159)

Všem chovatelům včel, jejichž stanoviště včelstev se nachází na území tímto předpisem vymezených ochranných pásem dle Článku 2. tohoto Nařízení se nařizuje:

Zajistit odběr vzorků včelí měli ze všech úlů na stanovištích včelstev v katastrálních územích vymezeného ochranného pásma a jejich neprodlené bakteriologické vyšetření na původce moru včelího plodu, pokud toto vyšetření nebylo již provedeno v posledních 12 měsících; jde jmenovitě o vyšetření zimní měli v ochranném pásmu. Směsné vzorky ze stanoviště se získávají smícháním 10 dílčích vzorků do jednoho směsného vzorku. Chovatelé včel zajistí provést toto vyšetření následujícím způsobem: V termínu do 15.8.2014 umístí do všech včelstev na stanovištích zasíťované podložky určené k odběru vzorků včelí měli. Po 14 dnech podložky vyjmou, vloží do nepropustného obalu za celé stanoviště. Vzorky včelí měli spolu se seznamem stanovišť s uvedením příjmení, jmen, registračních čísel a celých adres chovatelů včel, registračních čísel stanovišť včelstev, počtu včelstev na stanovištích a data odběru vzorků předají chovatelé včel buď na místně příslušné pracoviště KVS Olomouc nebo do laboratoře k tomuto účelu akreditované.

 

Více: Nařízení SVS ze dne 25.07.2014 mor - Kladky

 

INSTRUKCE pro chovatele včel pro odběr měli

Nejpozději (lépe ihned) do 15.8.2014 umístí chovatelé včel do všech včelstev v nově vymezeném ochranném pásmu moru včelího plodu, u ZO ČSV Konice se jedná o k.ú. Dzbel, Jesenec, Ladín, Ludmírov, Milkov, Ospělov, Ponikev, Šubířov, zasíťované podložky určené k odběru vzorků měli nebo odeberou měl pomocí varroadna. Pokud nejsou možnosti, měl lze odebrat i běžným způsobem, tak jako zimní měl. Zasíťované podložky mají zabránit vynášení měli včelami.

Po 14 dnech podložky vyjmout, vložit do nepropustného obalu (tak jako u zimní měli). Vzorky včelí měli s uvedením příjmení, jmena, registračních čísel a celých adres chovatelů včel, registračních čísel stanovišť včelstev, počtu včelstev a data odběru vzorků odevzdat prostřednictvím včelařského důvěrníka zástupci ZO ČSV Konice, který je doručí na KVS Olomouc, pracoviště Prostějov.

Jeden směsný vzorek může obsahovat včelí měl nejvíce z 10 včelstev.

 

Další informace podá:

ZO ČSV Konice – Jaromír Dedek tel.: 723 217 856, e-mail: dedek.cunin@seznam.cz

 

 

—————

Zpět