Včelařský spolek Konice - od roku 1904


Pozvánka na novou webovou stránku o Rašovské termosolární technologii včelaření (RTST)

09.04.2014 20:35

 

Vážení včelaři,

ve Včelařství 5/2013 jsem Vás informoval, že bude brzy na trh uveden kvalitativně nový termosolární úl. Který je jako jediný z úlů uzpůsoben k hubení roztoče Varroa destructor ve všech jeho vývojových stádiích. To bez chemie, pouze na bázi regulovaného ohřevu plodiště. Také, že je tento úl schopen výrazně podporovat vývoj včelstev, jejich sílení a úspěšné zimování. A nadto ještě zásadně zvyšuje medné výnosy. Protože v něm i průměrná včelstva dosahují výnosů včelstev špičkových.

Nyní, po úspěšných testech Vám konečně mohu tento nový výrobek nabídnout. Stejně tak webové stránky, kde se dozvíte vše potřebné o úlu samém, i technologii včelaření v něm.

Považuji za velmi odpovědné rozhodnutí, doporučit Vám zbrusu novou technologii, i koncepčně odlišný úl. Proto bylo vše pečlivě testováno a vývoj této komplexní metody trval plných 13 let. Na níže uvedených webových stránkách jsou publikovány zkušenosti nezávislých testujících včelařů, na které zde najdete také kontakt. Ti testovali nejen úl jako takový. Ale také dílčí části včelařské technologie, která pro něj byla navržena.

Na nově založené webové stránce najdete mnoho zajímavého. Například diplomovou práci, která dokládá vztah mezi morem včelího plodu a kvalitou díla. Článek chovatele, který na bázi Rašovské metody mor úspěšně porazil. Články včelařů o letitých zkušenostech s protirojovým chovem trubců metodou LBV. I článek ze specializované pokusné včelnice, kde nezávislý včelař po pouhých třech měsících včelaření v termosolárním úlu překvapen konstatoval a fotograficky doložil, že v něm může shromáždit i červnový roj do konce srpna téhož roku více než 20kg medu. Tedy podat takový výnos, jaký mají někteří včelaři v běžných úlech, s plnohodnotnými včelstvy za celý rok…

Proto pokud Vás zajímají žhavé a přitom precisně testované novinky v oboru, a chcete včelařit jinak a lépe, srdečně Vás zvu na stránku www.kmedubezjedu.cz. Zde se dozvíte vše potřebné o snadném včelaření bez včelařských pesticidů, moru a varroázy. V úlu nové generace, s výborným řemeslným zpracováním. Na jehož obsluhu stačí jen cca. 40 minut ročně, a ještě Vám umožní vychovat a oplodnit mladou matku. To při matce staré, bez užívání chovných úlků.

Stávající podobu stránek chápejte jako výchozí verzi. Na úpravách se pracuje.

Příjemnou četbu a úspěšnou sezónu 2014 přeje

RNDr. Roman Linhart

—————

Zpět